Coalitie Betere Reclame
  • Home
  • Event 2 Juni 2016
  • Oude polls
    • December 2015
    • Oktober 2015
    • Juli 2015
    • Juni 2015
    • Mei 2015
  • Ter inspiratie
  • Wat is Betere Reclame?
  • Over de coalitie
  • Workshops
    • Selfassesment test
    • 360 Audit
  • Blog
  • Contact
Coalitie Betere Reclame

Groene Gamma: top of flop?

6/30/2015

0 Reacties

 
Foto
Gamma laat zien in haar nieuwe commercial ‘klus bewust’ zien dat zij een bijdrage levert aan een betere wereld. We zien een bewuste Gamma-klant die o.a. lege batterijen inlevert en verf op waterbasis kiest.

De boodschap van Gamma is duidelijk en de afzender wordt onthouden. De commercial trekt de aandacht en versterkt de binding tussen consument en Gamma. Een prima score, aldus SAMR dat de campagne testte via Add+Impact en in Tijdschrift voor Marketing concludeerde dat het een top is.

Met de Quickscan Betere Reclame, een speciale module van Add+Impact, hebben we getest hoe geloofwaardig de duurzaamheidsclaim van Gamma is. Dat Gamma een bijdrage levert aan het milieu, daar kan men zich in vinden. Sterker nog, dat is te prijzen en het versterkt de merkbinding. Toch is het wat ongeloofwaardig. In de ogen van de consument is de boodschap niet oprecht en laat de commercial niet zien dat Gamma een groene voorloper is. Het past niet dat zij de consument oproept om milieubewust te klussen. Ruim 40% (en zelfs 50% van de mannen) vindt zelfs dat Gamma zich in de commercial beter voordoet dan het in werkelijkheid is.

De afstand ten opzichte van het huidige imago vindt men blijkbaar te groot. Het komt uit de lucht vallen. Een oplossing kan zijn beter te communiceren wat de relatie met de identiteit van Gamma is en de context of de achterliggende motivatie (het waarom) te beschrijven. Of om eerst een voedingbodem te creëren waarmee Gamma laat zien welke duurzame activiteiten Gamma zelf verricht of welke producten het aanbiedt en daarna ook de consument actief oproept om milieubewust te klussen.
Hier kun je de commercial zelf ook beoordelen en zien wat bezoekers van Betere Reclame ervan vinden.

Bart Brüggenwirth (b-open)

0 Reacties

Karma marketing: niet meer, maar genoeg

6/20/2015

0 Reacties

 
Als iedereen genoeg heeft, hoeven we niet méér te willen. Nu gaat marketing vaak uit van het principe van ‘meer’. Maar hebben we dat nodig? De thaise merkstrateeg Sirikul Laukaikul gaf daarover begin juni een inspirerende presentatie tijdens Sustainable Brands in San Diego.

Ze gaat daarbij uit van de 'suffiency economy philosophy' die door koning Bhumipol van Thailand werd geïntroduceerd om nationale economische ontwikkeling duurzaam te stimuleren. Ze past die principes toe op branding en pleit daarin voor ‘karma marketing’. Waarop ook door Coca-Cola’s marketing director of sustainability positief werd gereageerd. Ze onderscheidt daarbij drie niveau, die elk in balans moeten zijn: het individu, de community en de wereld. Ze daagt marketeers daarmee uit om uit hun comfort zone te komen en nieuwe paden te verkennen. Boeiend! Lees er meer over in
dit artikel in the Guardian. Of bekijk haar presentatie op Sustainable Brands.

 Bart Brüggenwirth (
bart@b-open.nl)

0 Reacties

Duurzaamheid verkoopt niet. Of wel?

6/18/2015

0 Reacties

 
Foto
MVO Nederland constateert in haar MVO Trendrapport 2015 dat duurzaamheid niet verkoopt. Het is natuurlijk goed om kritisch te kijken naar het gebruik van het begrip duurzaamheid in communicatie naar consumenten. Maar om te zeggen dat duurzaamheid niet verkoopt is te kort door bocht. En dat is jammer, want met de titel van deze trend worden we op het verkeerde been gezet.
Duurzaamheid verkoopt namelijk steeds beter. Consumenten letten bij de aanschaf van producten of diensten steeds meer op duurzame aspecten. In 2014 steeg dit percentage aanzienlijk van 30% naar 42%, zo blijkt uit Dossier Duurzaam. Het tipping point lijkt bereikt, blogde ik al eerder.

Een belangrijke nuancering bij deze trend is dat het van belang is te segmenteren. De motieven waarom mensen geneigd zijn duurzame producten te kopen verschillen per type consument. In Dossier Duurzaam worden vijf consumentenprofielen gegeven op basis van de houding t.o.v. duurzaamheid. Elk van die segmenten dien je op een andere manier te benaderen. Bij bewuste consumenten is het goed duurzame aspecten expliciet te benoemen, omdat ze daar op letten. Belangrijk is dan wel concreet aan te geven wat je ermee bedoelt of context te schetsen. Bij Eneco’s ‘Samen gaan we voor duurzaam’ kunnen consumenten echt wel invullen wat er met duurzaam bedoeld wordt. Bij ‘Doe maar lekker duurzaam’ van AH/Unilever/Postcodeloterij zullen consumenten wel associaties hebben wat ermee bedoeld wordt (biologisch, fair trade, minder milieubelastend), hoewel het daar wat meer aan de eigen interpretatie wordt overgelaten.
Voor minder bewuste consumenten is het inderdaad van belang in te spelen op andere behoeften (en hoe duurzaamheid daaraan bijdraagt), zoals MVO Nederland in deze trend beschrijft. Andere motieven of behoeften of het gebruiken van beroemdheden zoals Pharrell Williams bij Raw for the ocean vormen dan het paard van Troje om duurzaamheid te verkopen! Maar dat moet dan wel met respect voor mensen en op eerlijke manier gebracht worden.


Bij deze trend worden door MVO Nederland vijf succesvolle aanpakken omschreven voor ‘duurzame consumentenmarketing’. Bij twee daarvan (verkoop het echte verhaal, zet de trend) worden juist duurzame aspecten (slaafvrije chocola resp. dutch weedburger als alternatief voor vlees) expliciet benoemd.

Ik zie een nieuwe trend: duurzaamheid verkoopt wel!

Bart Brüggenwirth (bart@b-open.nl)





0 Reacties

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    Juni 2016
    September 2015
    Juni 2015
    Mei 2015

    Categories

    Alles

    RSS Feed

Foto